De Samojeden uit Hutchinson's DOG Encyclopaedia

Geredigeerd door mr. Walter Hutchinson

1935

 

vert.: Eris Koops

 

Samojeed De naam Samojeed heeft een veelomvattende betekenis, omdat Samojeden de naam is van een grote nomadische stam, door hen is de naam aan de honden gegeven en aan het land waar ze rondtrekken.

De Samojeden zijn een jagend en vissend volk die in een uitgestrekt gebied wonen, dat reikt van de oostkust van de Witte Zee in Rusland tot de rivierlopen van de Ob en de Jenissei. Ze zijn een van de oudste en meest interessante van de inheemse stammen, en bij hen leeft een van de oudste en meest aansprekende hondenrassen. Er schuilt iets schitterends en intiems in het feit dat ze hun naam aan hun honden geleend hebben. Vandaar dat de samojeed een achtergrond heeft van associaties met de mens, die zijn karakter onuitwisbaar gevormd heeft.

Hij moet geschetst worden in zijn geboorteland, want alleen daar kan men de factoren die deze prachtige hond gevormd hebben op waarde schatten. Met deze kennis is het gemakkelijker de juiste omstandigheden en trainingen te begrijpen die in dit land aan de samojeed gegeven zouden moeten worden.

Hij heeft eeuwenlang rondgezworven in de ijzige toendra, met een primitief volk in primitieve omstandigheden, en de volstrekte ontoegankelijkheid van het Samojedenland heeft de inwerking van vreemde invloeden voorkomen. De samojeed kan dus prat gaan op een rechtstreekse afstamming, niet gestoord door de talloze experimenten waar andere rassen aan blootgesteld zijn geweest. Zijn erfdeel is een bestaan van nauw contact met de natuur, dat nog steeds "onverbeterd" blijft in nieuwe door de mens geschapen omstandigheden.

De samojeed is heel aansprekend door zijn schoonheid en heeft een magnetische persoonlijkheid. Als men ze voor het eerst ziet zul je steeds de spontane uitroep horen: "Oh wat prachtig!" Het is heel normaal een kind op straat te zien stoppen bij een samojeed en hem vol vertrouwen en zonder enige angst te zien knuffelen.

 

Een knap vijftal. De grootste en meest succesvolle samojedenkennel is die van mej. M.Keyte Perry uit Haslemere, Surrey. Vijf Arctic kampioenteven. van links naar rechts: Tchita, Riga, Winter, Dawn en Kara Queen. Tchita is gefokt door mw. Edwards, evenals Riga, terwijl Winter gefokt is door mw. Cammack. Dawn is gefokt door mw. E.G.Timmins, evenals Kara Queen.

 

Totaal 30 bladzijden informatie uit de eerste hand!

 

terug