Samojeden

De samojeed is een witte poolhond met een dichte vacht.

De mooiste honden die er bestaan, elegant in hun verschijning en bewegingen, en met een karakter dat vriendelijk is tegen alle mensen, en tegelijk iets van het gereserveerde heeft van een dier dat dicht bij de natuur staat..

Oorspronkelijk waren de samojedenhonden rendierhoeders, en werden gebruikt bij de jacht op ijsberen. Incidenteel werden ze ingezet als sledehonden. Ook mochten ze van oudsher bij de mensen in de tent komen om de kinderen warm te houden.

Ze zijn vriendelijk tegen alle mensen en andere dieren, zonder een doetje te zijn. Ze kunnen hartstochtelijk knuffelen, maar zijn ook met een vriendelijk woord tevreden.  Ze willen graag voor je werken, maar als er een konijn voorbijschiet, is dat even belangrijker dan welke baas dan ook.

Uiteraard moeten ze elke dag wandelen, maar zeker twee keer in de week moeten ze zich helemaal leeg kunnen rennen. Dat kan voor een trainingskar, een step, voor de fiets of naast de fiets, of gewoon los in een gebied dat goed omsloten is, en waar geen rijdend verkeer komt.

Een samojeed kan beslist niet los lopen waar verkeer rijdt, ze staan echt niet onder appèl.

Eigenlijk moet er elke dag even een borstel door de vacht, maar minimaal een keer in de week moeten ze echt goed gekamd worden, anders gaat de vacht klitten en vuil vasthouden. Teven verharen twee keer per jaar, telkens drie maanden na de loopsheid; reuen wisselen hun vacht meer met het seizoen. Per keer produceert een sam een flinke vuilniszak met wol. Hoewel ze praktisch vrij zijn van lichaamsgeur, zijn samojeden beslist géén "hypo-alergene"honden!

Schrikt dit u niet af, dan zou u een samojeed als huisgenoot kunnen overwegen.

Zoekt u een samojedenpup zou u vast lid kunnen worden van De Nederlandse Samojeden Club. De fokkers die aangesloten zijn bij de NSC fokken allemaal volgens het Ras-specifieke fokreglement van de NSC, wat nog strenger is dan dat van de Raad van Beheer.  Alle ouderdieren zijn onderzocht op erfelijke kwalen; moederhonden krijgen een beperkt aantal nesten, en de pups krijgen alle benodigde entingen en wormkuren, en worden standaard geleverd met chip en stamboom, die door DNA-onderzoek bevestigd wordt.

 

Naar Kennel Naschja